Ce inseamna o saltea de calitate , Cum alegem o saltea de calitate ?

In ziua de azi cam toti producatorii si vanzatorii de saltele sustin ca ne ofera saltele de calitate .

Fie ca acea saltea costa 700 ron , 1500 ron  , 2000 ron sau chiar 7000 ron , acestia incearca sa ne convinga ca produsul lor este unul calitativ .

Totusi ce inseamna o saltea de calitate

Raspuns  : - O saltea de calitate este o saltea care isi pastreaza forma si proprietatile in timp fara sa se deformeze ( fara sa formeze gropi , sa se lase sau sa-si piarda din fermitate ).

Deci :  o saltea calitativa nu este o saltea tare sau o saltea moale , ci este acea saltea care se simte " ca in prima zi" , chiar si dupa multi ani de folosinta .

Acum ne intrebam : Cum ne dam seama daca o saltea este de calitate, Cum o identificam  ?

Raspuns : In cazul saltelelor din -  burete / spuma   trebuie sa cautam specificatiile tehnice ale saltelei , iar cand le gasim , sa  fim atenti la  :

1 - Densitatea  buretilor / spumelor folosite .

2 - Densitatea textilului folosit si compozitia acestuia 

3- Greutatea totala a saltelei 

4- Diferite certificari precum ( Oeko-Tex , CertiPur etc )


Pentru a intelege  mai bine notiunile de mai sus , vom incerca sa le explicam in detaliu 


1- Densitatea buretilor / spumelor folosite  ; Deoarece  buretele este alcatuit din : aer + materialul numit poliuretan , rezulta ca pentru a avea o structura cat mai puternica si mai rezistenta in timp trebuie sa avem un prondere cat mai mare de poliuretan , deci cu cat greutatea structurii de poliuretan este mai mare cu atat structura este mai puternica si mai rezistenta in timp .

Impartirea pe categorii de calitate a buretilor in functie de densitatea lor  :

Intre 18kg/m3 si 28 Kg/m3 Densitate => Categoria economica , fara pretentii prea mari 

Intre 30Kg/m3 - 40 Kg/m3 Densitate => Categoria medie , produsele fiind decente 

Incepand cu  45 Kg/m3 densitate => Categoria de calitate superioara , produsele fiind foarte rezistente  in timp


2.Textilul din care este realizata husa influenteaza la randul sau calitatea saltelei atat prin compozitia sa cat si prin densitatea sa .

 Acesta poate fi 100% natural, fie 100 % sintetic,  sau poate fi un amestec de fibra naturala cu fibra sintetica . ( in cazul amestecului , este ideal sa fie o pondere de minim 20 % fibra naturala ).

Densitatea textilului din care este confectionata husa saltelei se masoara in g/m2 ( grame pe metru patrat )

Intre 100-300g/m2 textilul este unul de categorie economica , fara pretentii prea mari

Intre 300-450g/m2 textilul este unul de categorie medie , produse decente 

Peste 450 g/m2 textilul este de calitate superioara .

Recomandam evitarea huselor matlasate daca folositi salteaua in incaperi incalzite suficient iarna.


3. Greutatea totala a saltelei 

  De ce este importanta greutatea totala a saltelei  ?

Deoarece ne ajuta sa verificam daca producatorul saltelei a folosit materia prima declarata, adica a vandut un produs conform cu specificatiile tehnice. (  sau a declarat o densitatea si in practica a folosit o alta densitate mai mica ; sau a folosit un miez de saltea cu dimensiuni mai mici etc )

 

4 . Certificarile . 

Atat buretele cat si textilul folosit la husele de saltea pot fi certificate Oeko-Tex Standard 100 . Certificare Oeko-tex ne informeaza ca produsul respectiv indeplineste acel standard de siguranta , si expunerea noastra la acel produs cetificat nu ar trebui sa provoace probleme de sanatate .

Certificare CertiPUR este specifica buretilor, si este util ca buretii folositi sa respecte aceasta certificare.

CertiPUR este un program voluntar de testare, analiză și certificare pentru proprietățile de mediu, sănătate și siguranță ale spumei poliuretanice utilizate în aplicațiile de lenjerie de pat și mobilier tapițat. Specifică substanțele care nu pot fi utilizate în producția de spume poliuretanice și stabilește limite maxime stricte pentru unele componente.




( INFO UTIL  :    Burete = Spuma poliuretanica , deci cele doua denumiri identifica acelasi produs ; Burete -denumire traditionala , iar spuma poliuretanica = denumire tehnica  )




( ATENTIE : o parte din comercianti nu ofera aceste specificatii tehnice esentiale  ;  Dar in schimb inventeaza " cuvinte pompoase "  cu care-si boteaza spumele / buretii sau se invoca niste tehnologii marete cu scopul de a incanta clientul si de a ii distrage atentia de la specificatiile tehnice esentiale  ; Clientul citeste descrierea saltelei, nu intelege in mod real nimic, deoarece acei termeni sunt inventati de autor ; dar  acea descriere i se pare incantatoare, desi descrierea  este lipsita de continut util  )


Acest text reprezinta opinia personala a autorului , si se bazeaza pe aprecieri subiective .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandare Saltea cu Memorie

Spuma poliuretanică de înaltă rezistență , spuma HR , High Resilience (Burete HR )

Proprietati Burete Saltea , Spuma HR